1.3 Rekwerken aanbrengen
Een rekwerk is een constructie van staanders en regels die gekoppeld wordt aan een kozijn. Tijdens het afmonteren van de kozijnen wordt op de staanders en regels van een rekwerk een binnen- en buitenbeplating aangebracht.
In de woningbouw wordt veel gebruik gemaakt van rekwerken rond de kozijnen. Een rekwerk kan deel uitmaken van de buitenmuur. Soms wordt een rekwerk aangesloten op een binnenmuur. Het kan in je werk voorkomen, dat je rond een kozijn aan de onder-, boven- en zijkanten een rekwerk krijgt.

Opbouw van een rekwerk
Een rekwerk is een constructie van vurenhouten regels (horizontale delen) en staanders (verticale delen) waartussen isolatiemateriaal, folies en spijkerregels zijn geplaatst. De voor- en de achterzijde van een rekwerk wordt bekleed met bepaalde materialen. Aan de hand van tekeningen kun je zien of dit plaatmaterialen of houten delen zijn.
Opbouw van een rekwerk in een gevel.
Verschillende lagen en materialen van een rekwerk.
Uitvoeringsvormen
Aan de hand van onderstaande tekeningen zie je een aantal details en aansluitingen van rekwerken met het kozijn en de buitenmuur. In je eigen werk kom je vast nog veel andere oplossingen tegen.
Het kozijnhout is aan de buitenkant vaak op een andere manier geprofileerd, waardoor een goede verbinding met het rekwerk tot stand komt. Het rekwerk moet aan de zijde waarmee het tegen het kozijn komt, zo gemaakt zijn dat er een passende verbinding is. De staanders en regels van een rekwerk voeg je vaak eerst samen tot één geheel voordat je het rekwerk aan een kozijn monteert.
Aan de zijkant, boven- en onderkant van een kozijn zijn verschillende oplossingen te bedenken. Hierna zie je enkele voorbeelden.
Rekwerk naast een kozijn
Als je in onderstaande tekening kijkt, zie je dat de rechterstijl van het kozijn verbonden is met het rekwerk. Als in het kozijn een deur wordt gehangen waarbij de rechterstijl de sluitkant is, dan zal het rekwerk zodanig stevig moeten zijn, dat die de klappen van het dichtslaan van de deur kan opvangen. De stijl kan anders gaan doorbuigen, waardoor de deur niet goed meer sluit. In de meeste gevallen houdt dit in dat het hout van het rekwerk zwaarder uitgevoerd moet zijn. Regels zoals in detail C is dus veel te licht uitgevoerd.
Rekwerk naast een kozijn.
Detail A
Dit is een foute constructie omdat je hier een zogenaamde doorgaande naad hebt gemaakt. Als het hout een beetje gaat werken, zal er een kier ontstaan waar lucht en water doorheen kan gaan.
Detail B en C
Dit zijn constructies waarbij het rekwerk een beetje naar binnen valt. Vaak is dit achterhout (het gedeelte dat naar buiten steekt) zichtwerk.
Detail D
Bij dit detail is zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant ruimte gehouden voor de beplating. Het aantal millimeters dat het rekje binnen het kozijn valt, is vaak gelijk aan de dikte van het beplatingsmateriaal. Hierdoor komen het kozijn en het afgemonteerde rekwerk in één vlak te liggen.
Rekwerk boven een kozijn
In de onderstaande tekening zie je drie varianten van rekwerken boven een kozijn.
Aansluitdetails van een rekwerk met aansluiting bovendorpel.
Detail A en B
Dit zijn constructies waarbij het rekwerk een beetje naar binnen valt. Vaak is dit achterhout (het gedeelte dat naar buiten steekt) zichtwerk.
Detail C
Dit is een constructie waarbij een rekwerk is toegepast die smaller is dan het kozijn. Het rekwerk valt ook binnen het kozijn.
Rekwerk onder een kozijn
In de onderstaande tekening zie je drie varianten van rekwerken onder een kozijn.
Aansluitdetails met onderdorpel van een kozijn.
Detail A
Dit is een model waarbij het rekwerk voorbij de binnenzijde van het kozijn steekt.
Detail B
Dit is een rekwerk waarbij het rekwerk gelijk komt met de binnenzijde van het kozijn.
Detail C
Dit is een constructie waarbij het rekwerk terug ligt van de binnenzijde van het kozijn.
Tijdens de voormontage worden de rekwerken aan de kozijnen gemonteerd. Hierbij wordt altijd lijm tussen het kozijn en het rekwerk aangebracht en worden de rekwerken aan het kozijn geniet of genageld.
Wat belangrijk is, is dat er geen ‘doorgaande’ naad ontstaat. Net als bij spouwlatten, moet bij de montage van de rekwerken de aansluiting luchtdicht gemaakt worden.
Opbouw van rekwerken, stijlen h.o.h. 300 mm gerekend vanuit het midden.
Over het algemeen krijg je bij rekwerken te maken met een verdeling van de staanders die hart op hart 300 mm is. Je gaat ervan uit dat er in het midden een staander komt en verdeelt van hieruit de rest van de staanders (zie rek 1). Mocht het zo zijn dat bij het verdelen aan de zijkanten minder dan 150 mm overblijft, zoals bij rek 2, dan moet je opnieuw gaan verdelen.
Bij rek 3 zie je dat er geen staander in het midden van het rek zit, maar dat er precies in het midden een vak zit. De vakjes aan de buitenkant zijn nu groter dan bij rek 2, maar vallen ook nog binnen de hart-op-hartmaat van 300 mm. De bekleding van de rekwerken wordt vaak uit platen gezaagd die standaardafmetingen hebben van 2440 x 1220 mm of 1250 x 2500 mm.
Als een rekje breder is dan 2440 mm of 2500 mm kun je de bekleding niet uit één plaat halen en zal de bekleding dus bestaan uit twee platen. Over het algemeen moet je dan een bredere of dubbele staander in het midden plaatsen (zie rek 4), omdat op die plaats de platen tegen elkaar komen.