1.3 Kapconstructie met hoekkeper of hoekkeperspant
Bij daken met gordingen moeten ter plaatse van de hoekkepers de gordingen worden ondersteund. Ook moeten de schuin afgezaagde dakdelen (zogenoemde haaieinden) steun vinden.
Meestal werd voor die ondersteuning een enkele balk aangebracht, de hoekkeperbalk, vaak aangeduid als hoekkeper. In andere gevallen werd ter ondersteuning een spant aangebracht, de zogenaamde hoekkeperspant.
In onderstaande afbeelding is ook nog een halfspant opgenomen. Dit halfspant is bedoeld als ondersteuning van de gordingen van de gordingen tussen de hoekkepers of hoekkeperspanten.
Kapconstructie met hoekkeper, hoekkeperspant, eindspant en halfspant.
Verbeterd Hollands spant met makelaar, trekplaat, blokkeel en kreupele stijl.
Hoekkeper
De hoekkeper loopt van de ontmoeting van de twee muurplaten (gootzijde) naar de makelaar van het eindspant (nokzijde), dat ook wel koningsmakelaar wordt genoemd.
Aansluiting hoekkeperbalk op de muurplaten.
De bovenzijde van de hoekkeperbalk ligt op gelijke hoogte als de bovenzijde van de gordingen. Hierdoor liggen de schuine kanten van de hoekkeperbalk in één vlak met de bovenkant van de gordingen.
Hoekkeperspant
Bij grote overspanningen wordt in plaats van een hoekkeperbalk een hoekkeperspant aangebracht. Een hoekkeperspant bestaat uit een kreupele stijl en blokkeels.
Kreupele stijl |
Een houten balk die toegepast wordt bij bijvoorbeeld een verbeterd Hollands spant. De kreupele stijl brengt (een groot deel van) de belasting van het spant over op de vloerconstructie (op de kapbalk of zolderbalk) en niet op de muurplaat. |
---|---|
Blokkeel |
De horizontale uitstekende balk die van de muur(plaat) naar de kreupele stijl of naar het juk loopt. De blokkeel zorgt voor een stevige verbinding van kreupele stijl of juk met de muur(plaat). |
Hoekkepers spant met aansluiting van de gordingen op de hoekkeper.
Detail van aansluiting gording op hoekkeper.