5.4 Houtwolcementplaat
Houtwolcementplaten zijn gemaakt van houtkrullen die gebonden worden met cement of magnesiet. Magnesiet is een natuurlijk mineraal. Maar liefst 60 tot 65% van de plaat bestaat uit bindmiddel. Houtwolcementplaten kunnen versterkt zijn door middel van een wapening van houten latten.
Standaardafmetingen
Houtwolcementplaten zijn verkrijgbaar in diktes van 15 tot 100 mm. Standaardlengte is 2000 mm en voor panelen varieert dit van 595 mm tot 2395 mm. De standaardbreedte is 600 mm.
Kwaliteiten
Houtwolcementplaat kan worden ingedeeld in twee groepen:
- Met cementgebonden plaat;
- Met magnesietgebonden plaat.
Houtwolcementplaten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Ze kunnen worden ingedeeld in decoratief toe te passen platen en isolerende platen. Platen zijn verkrijgbaar met:
- Rechte kanten;
- Messing en groef;
- Twee- of vierzijdige (sponning)facetkant;
- Sponning ten behoeve van een hangsysteem;
- Doorzaksponningen ten behoeve van een systeemplafond, al dan niet in combinatie met een facet.
Kantvormen van houtwolcementplaat.
Sandwichplaten zijn opgebouwd uit een kern van polystyreen, met aan beide zijden een dekplaat van houtwolcement.
Gewapende houtwolcementplaten zijn over de volle lengte gewapend met drie azobé latten van 20 × 20 mm.
Afwerking
Een van de gangbare afwerkingen op houtwolcementplaat is pleisterwerk. De aanbevolen dikte is voor binnentoepassingen 15 mm en voor buitentoepassingen 20 mm. De fijngestructureerde plaat wordt ook wel geschilderd. In dat geval wordt meestal een muurverf op basis van kunsthars toegepast.
Toepassingen
Houtwolcementplaten worden vaak gebruikt in wand- en plafondbekledingen. Bijvoorbeeld als warmte-isolatie en voor het verbeteren van de akoestische eigenschappen van een ruimte. Door de open structuur van de houtwolcementplaat wordt een goede geluidabsorptie gerealiseerd.
Als dakplaten worden gewapende houtwolcementplaten toegepast. De geschikte plaatdikten zijn 50 en 75 mm. De platen die zijn voorzien van een sponning worden bevestigd in een halfsteensverband haaks op de balkrichting.
Houtwolcementplaten kunnen zeer goed voor binnen- en buitenwanden worden gebruikt.
Als de platen in het zicht blijven, moeten ze voor het aanbrengen goed zijn geacclimatiseerd, anders ontstaan later onregelmatige naden tussen de platen.
Bij plafonds worden de platen als volgt gemonteerd:
- Op een houten regelwerk;
- In een verlaagd plafondsysteem;
- Gelijmd tegen het plafond.
Eigenschappen
Houtwolcementplaten leveren een hoge bijdrage aan de brandwerendheid van gebouwen en bouwdelen.
Bevestigingsmethoden
Cementgebonden plaatmateriaal kan op verschillende manieren worden bevestigd. Een methode is het met behulp van bouwlijmen (veelal polyurethaanlijmen) lijmen op de ondergrond. Voor het mechanisch bevestigen is er een groot aantal verbindingsmiddelen. Afhankelijk van de toepassing kunnen plaatnagels, spiraalankers, plaatankers, slagpluggen, kunststofankers en -pluggen en spouwankers worden gebruikt. Aanbevolen wordt om verzinkte mechanische verbindingsmiddelen te gebruiken omdat ijzer of staal gaat roesten door het cement in de platen.