2.3 MDF

MDF (Medium Density Fibreboard) is geperst board waarbij de houtvezels zijn gedroogd en door middel van harsen met elkaar zijn verbonden.

MDF wordt geleverd in dikten van 10 tot 30 mm. Voor specifieke toepassingen zijn ook dunnere platen en dikkere platen beschikbaar. De lengte van de platen varieert van 2440 tot 5240 mm en de breedte van 1220 tot 2440 mm.

Verschillende typen MDF-platen zijn te herkennen aan een kleur:

  • interieur standaard: naturel
  • vochtwerend: groen
  • brandvertragend: rood
  • exterieur: grijs.

Op de zijkanten van de plaat staat welke type plaat het is.

Kwaliteiten MDF

MDF wordt ingedeeld in de volgende kwaliteiten:

MDF

standaard-MDF, met een dichtheid van 650 tot 800 kg/m3;

MDF.H

vochtwerend MDF voor algemene toepassingen in een vochtige omgeving;

MDF.LA

voor constructieve toepassingen en permanente belastingen;

MDF.HLS

verhoogde vochtweerstand, voor constructieve toepassingen en punt belastingen;

MDF.RWV

voor gebruik als stijve onderplaat in daken en wanden;

L-MDF

licht MDF, met een dichtheid van 550 tot 650 kg/m3, voor algemene toepassingen in een droog klimaat;

L-MDF.H

licht MDF met verhoogde vochtweerstand;

UL1-MDF

ultralicht MDF, met een dichtheid van 450 tot 550 kg/m3, voor toepassingen waarbij het gewicht van de constructie een belangrijke rol speelt;

UL2-MDF

ultralicht MDF voor toepassingen in een vochtige omgeving.

Andere MDF kwaliteiten zijn:

HDF

HDF is een MDF van hogere kwaliteit. HDF is de afkorting van High Density Fibreboard. Het heeft een hogere dichtheid dan normaal MDF, namelijk 700 tot 800 kg/m3. Het bevat meer en kleinere vezels per m3 en wordt onder hogere druk geperst. HDF-platen hebben daardoor hogere mechanische eigenschappen dan normaal MDF, zoals een hogere uittrekweerstand van schroeven en een hogere buigsterkte

ZF

(Zero formaldehyde) voor ruimtes waar een zeer lage formaldehydegehalte gewenste is.

MDF-FQ

(Floor Quality) speciaal voor laminaatvloeren

MDF colorline

Aan de grondstof wordt een kleur toegevoegd waardoor een door en door gekleurde plaat ontstaat voor decoratieve oplossingen.

Afwerking

MDF vormt een ideale ondergrond voor veel decoratieve afwerkingen. Deze kunnen fabrieksmatig worden aangebracht maar ook door de verwerker.

MDF kan gelakt worden geleverd in een groot aantal decors. Hierdoor is het zonder verdere afwerking te gebruiken. Een moderne variant is het afwerken met poedercoating. De verwerker kan zelf ook een lakafwerking aanbrengen.

De zijkanten van MDF moeten strak worden gezaagd of gefreesd. Daarna moeten ze worden geschuurd. De zijkanten hebben een grotere absorptie dan de vlakke boven- en onderkant. Om te voorkomen dat de verf in de zijkanten trekt, moeten ze eerst worden geseald. Hiervoor zijn high solid sealers ontwikkeld. Na het uitharden kunnen de randen worden afgewerkt.

Toepassingsmogelijkheden

Toepassingen in droog klimaat zijn bijvoorbeeld:

  • Vloeren, de platen van 18 tot 22 mm dik MDF-platen worden rechtstreeks op een balklaag bevestigd;
  • Binnendeuren, op een raamwerk van houten latten en een kern van honingraatkarton wordt aan beide zijden een dunne plaat MDF gelijmd.

In buitentoepassingen wordt MDF-Exterieur toegepast. Deze plaat geeft een hogere weerstand tegen vocht. Toch moet bij de afwerking aandacht worden besteed aan de gezaagde kanten en aan bewerkingen in het vlak. Hier kan gemakkelijk vocht in dringen.

Buitentoepassingen van MDF zijn:

  • Decoratieve buitendeuren: deze kunnen zijn gemaakt van een vlakke plaat waarop vormdelen en lijsten zijn gelijmd. Ook kunnen de deuren worden gemaakt van een dikke plaat MDF waarin de profileringen worden gefreesd;
  • Vlakke buitendeuren: hierbij is op een raamwerk van massief houten latten en een isolerende vulling aan beide zijden een dubbele laag HDF gelijmd. Tussen de twee lagen HDF aan beide zijden is een laag aluminiumfolie gelijmd;
  • Gevelbekledingen, boeiborden en zijkanten van dakkapellen;
  • Reclameborden, verkeersborden en dergelijke waarop de afbeeldingen via diverse druktechnieken worden aangebracht;
  • Tuinmeubelen en buitenspelwerktuigen;
  • Vensterbanken van vochtbestendig gelijmd MDF.

Eigenschappen

MDF is goed te bewerken met de gangbare snijgereedschappen. Omdat het een hoog percentage kunsthars bevat, kan dit bij het zagen leiden tot een iets grotere slijtage van de zaag. Een zaag met hardmetalen tanden (wolfraamcarbid) wordt daarbij aanbevolen. Voor strakke en scherpe profileringen is het aan te bevelen om snijgereedschap van hardmetaal (HW) of snijkanten van diamant te gebruiken.

MDF is in vergelijking tot massief hout een relatief stabiel materiaal. Toch treden ook bij MDF veranderingen op in de afmetingen door schommelingen in de relatieve luchtvochtigheid. Deze veranderingen zijn klein.