2.3 Thermo­plas­tische lijmen

Thermoplastische lijmen smelten bij bepaalde temperaturen terug naar de oorspronkelijke toestand. Ze worden dan dus zachter, waardoor de lijmverbinding verzwakt wordt. De lijm houdt door het smelten wel enige elasticiteit.

Er zijn verschillende thermoplastische lijmtypen. Hierna worden per lijmtype de kenmerken genoemd die belangrijk zijn bij de juiste keuze.

PVAc-lijmen

Dit is de meest bekende witte lijm. Er zijn vier typen PVAc-lijmen.

  1. D1Alleen voor binnen gebruik
  2. D2Binnen gebruik en kortstondig met vocht
  3. D3Zowel binnen als buitengebruik maar kortstondig met vocht
  4. D4Zowel binnen als buitengebruik, verdraagt blootstelling aan weersinvloeden

Er zijn ook PVAc-lijmen die gemengd moeten worden met een verharder om ze geschikt te maken voor buitentoepassingen.

Toepassing

In de timmerindustrie wordt meestal type D4 toegepast.

PVAc-lijm type D4 is geschikt voor geveltimmerwerk zoals ramen, deuren, lijmen van spouwlatten, enzovoort. PVAc-lijm is niet geschikt voor het lijmen van kozijnverbindingen voor geveltimmerwerk.

Samenstelling

De lijm is vloeibaar en heeft een witte kleur.

Passing

De lijm wordt hard door het verdampen van water. Door het drogingsproces krimpt de lijm nogal. Het is daarom belangrijk dat de lijmverbinding nauw passend is.

Persdruk en perstijd

Voor het verkrijgen van een goede lijmverbinding is het noodzakelijk om tijdens het drogen te persen of te klemmen. De perstijd is van enkele uren tot sneldrogende lijm in 5 minuten.

Polyurethaanlijm (PU-lijm), ééncomponentlijm

Toepassing

De lijm wordt vooral gebruikt in niet-dragende toepassingen en voor het lijmen van hout op metalen en op isolatiematerialen.

Samenstelling

De lijm is vloeibaar en heeft een lichtbruin tot bruine kleur.

Passing

Bij de ééncomponent PU-lijm wordt schuim gevormd tijdens het uitharden. De spleten en naden vullen zich met lijm. De lijm wordt daarom wel spleetvullend genoemd.

Persdruk en perstijd

De persdruk hoeft niet veel te zijn. De perstijd varieert per lijmfabrikant tussen 0,5 en 1 uur.

Polyurethaanlijm (PU-lijm), tweecomponentenlijm

Toepassing

Tweecomponenten PU-lijm is veel sterker dan ééncomponent PU-lijm. De lijm is geschikt voor bijvoorbeeld vingerlasverbindingen in geveltimmerwerk.

Samenstelling

Bij PU-lijm met een verhardingsmiddel vindt het uitharden plaats door een chemische reactie tussen bindmiddel en harder. De lijm heeft voor de uitharding geen vocht uit de omgeving nodig.

Passing

Hierbij geldt hetzelfde als bij ééncomponent PU-lijm.

Persdruk en perstijd

Net als bij ééncomponent PU-lijm moet je de verbinding vastzetten met klemmen of persen. De perstijd varieert van 0,5 uur tot 2 uur.

SMP- Polymeer (Kozijnenlijm)

Toepassing

Voor alle voorkomende verbindingen in buitenkozijnen met dubbele pen-en-gatverbindingen en deuvelverbindingen met ten minste twee deuvels.

Kozijnenlijm is toepasbaar voor de houtsoorten: Accoya®, Iroko, Meranti, Merbau, Oregon Pine, Sapeli (mahonie), Sapupira en Vuren

Samenstelling

Een vloeibare, zeer snelle, vullende, oplosmiddelvrije, blijvend elastische, 1-component houtlijm op basis van SMP-Polymer voor waterdichte en duurzame verbindingen.

Passing

Hierbij geldt hetzelfde als bij ééncomponent PU-lijm.

Het is het juist noodzakelijk een ruimere passing te creëren, zodat voldoende lijm in de verbinding kan achterblijven, want waar lijm zit kan geen vocht indringen.

Open tijd

Ongeveer 15 -20 minuten.

Perstijd

Minimale perstijd van 30 seconden hanteren om alle kozijnverbindingen in elkaar te persen.

Persdruk

10 tot 30 bar.

Bijzonderheden

Bij pen- en gatverbindingen of houten deuvel moet na het opsluiten minimaal 30 minuten gewacht worden om het kozijn op te hangen/hijsen. Bij toepassing van kunststof deuvels kan het kozijn direct opgehangen worden.